Envia-ho a un amic:   |  Imprimeix: 
Comparteix :    | 


Resposta de la CUP al rebuig de la moció de condemna al règim franquista per part de CiU i PP

Resposta de la CUP al rebuig de la moció de condemna al règim franquista per part de CiU i PP


A l'últim Ple de l’Ajuntament d’Olot, la CUP Garrotxa va presentar tres mocions: una per a què l’Ajuntament d’Olot doni suport a la Via Catalana cap a la independència, una per a evitar el tancament del Centre de Fauna Salvatge dels Aiguamolls de l’Empordà i una de condemna al cop d'estat franquista en la qual es demanava retirar el títol de "fills honorífics" de la ciutat a dos militars feixistes. Aquesta última, que va ser rebutjada amb els vots en contra de CiU i PP, va propiciar que diversos regidors acusessin la CUP d'ànim de protagonisme.

Davant d'aquestes acusacions, la CUP Garrotxa ha decidit fer aquest comunicat:

En el passat ple de l’Ajuntament d’Olot, la CUP Garrotxa va presentar tres mocions: una per a què l’Ajuntament d’Olot doni suport a la Via Catalana cap a la independència que organitza l’Assemblea Nacional Catalana amb el suport d’altres entitats de la societat civil del nostre país. Aquesta moció també va ser presentada per CiU, RCat i ERC i fou aprovada amb els 13 vots a favor d’aquests partits i d’una regidora del PSC, 5 abstencions (PSC) i 3 vots en contra (PxC i PP).

També vam presentar una moció per a evitar el tancament del Centre de Fauna Salvatge dels Aiguamolls de l’Empordà que és de vital importància per la feina de cura que fan amb les aus migratòries i altres animals. La moció va prosperar amb els vots de CiU, PP, PSC i ERC.

La tercera moció que vam presentar va ser de suport a la querella per crims contra la humanitat presentada davant de la justícia argentina per familiars de represaliats pel franquisme, de condemna del cop d’estat militar i la dictadura i en defensa de la llibertat i la democràcia, en què també demanàvem que es retirin els títols de fills adoptius d’Olot a dos destacats militars franquistes i emplaçava l’Ajuntament a no deixar fer en el futur actes de caire feixista i falangista – com va estar a punt de passar el passat 13 de juliol. Aquesta moció va  rebre els vots a favor de ERC i RCat, essent rebutjada amb els vots en contra de PP i CiU. Per la seva banda, el PSC, incomprensiblement, es va abstenir de participar del debat i la votació. Finalment, PxC va abandonar la sala de plens per no haver de votar en contra d’una moció que condemna el franquisme i el feixisme, no sense abans fer un discurs carregat de demagògia en què acusava la CUP d’atemptar contra la convivència.

Respecte a la tercera moció, la CUP vol fer les següents consideracions:

- L’actitud de PxC no deixa de tenir gràcia sobretot quan Ignacio Mulleras envia contínuament articles a diverses publicacions comarcals atacant la població nouvinguda, per no parlar de la demencial campanya de propaganda feta recentment per PxC incitant a l’odi racial i religiós. Certament és el món a l’inrevés: un  exmilitant de l’ultradretana i feixista Juntas Españolas que atia l’odi racial i religiós constantment acusa els que defensen els valors democràtics d’atemptar a la convivència. Veure per creure.

- Des de la CUP ens sorprèn i no entenem el posicionament del PSC de no participar en el debat d’aquesta moció. En aquest sentit ja no sabem si cal recordar als regidors i regidores socialistes que moltes de les persones represaliades pel franquisme foren membres del PSOE.

- En relació al posicionament de CiU no deixa de ser sorprenent la contundència amb què el seu portaveu es va adreçar a la CUP, una contundència que mai no l’hem vist emprar amb el representant de PxC quan aquest desplega el seu habitual discurs xenòfob i racista.

- No entenem com des de CiU i altres partits s’acusa la CUP de portar al Ple temes que no són de la incumbència de l’Ajuntament quan, de les tres mocions presentades per la CUP al passat Ple, l’única que feia referència específica a Olot era aquesta moció de condemna del franquisme, que, entre d’altres coses, demanava que es retiressin els títols de fills adoptius d’Olot a dos alts militars franquistes.

- Ens provoca vergonya aliena que CiU tregui importància i no entengui el simbolisme que té el fet que dos militars que van participar del cop d’estat i de la repressió franquista encara avui mantinguin el títol de fill adoptiu de la nostra ciutat.

En qualsevol cas, amb aquesta moció volíem posar èmfasi en el nostre compromís amb els valors democràtics i en la ferma convicció que tenim que cal fer front al feixisme per evitar que aquest avanci, fet que passa per no oblidar la nostra història. Entenem que el compromís amb la llibertat i la democràcia va més enllà de les sigles d’un partit polític i de qui presenta una moció.

En relació a les greus acusacions fetes per CiU que la CUP està abusant del seu dret de presentar mocions, dir al respecte que presentem mocions en els Plens fent exercici d’un dret recollit en el Reglament Orgànic Municipal de la nostra ciutat. Cas apart mereixen les acusacions de partidisme. L’acció política dins de l’actual sistema de democràcia representativa es basa en l’existència de partits polítics, els quals deixen palès constantment els seus posicionaments respecte temes concrets, a la vegada que plantegen els debats que consideren necessaris al conjunt de la ciutadania. Així doncs, el partidisme forma part intrínsecament del que s’anomena el “joc democràtic” i que se’ns acusi de partidisme no deixa de ser quelcom surrealista.

En aquest darrer curs polític, la CUP ha presentat 8 mocions: declarar Olot ciutat lliure i sobirana; declarar Olot ciutat lliure de fracking; emplaçar que els comerciants olotins deixin de fer ús de bosses de plàstic i passin a fer ús de bosses reutilitzables; que l’Ajuntament d’Olot faci el pagament dels impostos directament a l’Agència Tributària de Catalunya i que emplaci a les olotines i olotins a fer-ho, així com la esmentada moció sobre el franquisme. A més a més, també vam presentar una moció per demanar l’absolució del nostre company olotí Genis Martín, una moció per demanar al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya un control més exhaustiu de la fauna salvatge que permeti preservar la ramaderia de la nostra comarca, una moció per demanar l’adhesió de l’Ajuntament d’Olot a la Via Catalana per la independència i una moció per a què l’Ajuntament d’Olot demani a la Generalitat de Catalunya que no es tanqui el Centre de Fauna Salvatge dels Aiguamolls de l’Empordà.

Analitzant les mocions presentades entenem que en cap cas es pot acusar la CUP de presentar mocions que no tenen res a veure amb Olot. Els fets parlen per si mateixos, que cada persona tregui les seves pròpies conclusions.

Però la nostra activitat als Plens, tot i no tenir representació, no es limita a presentar mocions: Hem presentat una pregunta sobre l’estat d’abandonament dels solars i habitatges a alguns barris d’Olot (pregunta que va ser contestada parcialment pel regidor competent); hem presentat una bateria d’esmenes i al·legacions a l’Ordenança de Convivència i Via Pública que recentment es va aprovar; però sobretot hem fet, i continuarem fent, un clar exercici de transparència, que sembla no agradar a algunes persones, quan fem la retransmissió i difusió dels Plens per les xarxes socials intentant apropar la política a la població olotina. Per tant, a la CUP estem mostrant un dinamisme que algunes formacions amb representació a l’Ajuntament d’Olot no tenen, ja que es limiten a anar als Plens sense, en alguns casos, ni tan sols llegir-se la documentació.

Per tot plegat, entenem que el posicionament de CiU, així com el d’altres partits polítics, envers la CUP al darrer Ple només és una mostra del seu nerviosisme davant de la que ha esdevingut l’única formació política que planteja una mínima oposició a l’acció de l’actual equip de govern.

Finalment des de la CUP Garrotxa anunciem que continuarem participant en els Plens de l’Ajuntament d’Olot, pesi a qui pesi, demostrant així que hi ha altres formes d’actuar políticament a les tradicionalment establertes. Continuarem aprofitant totes les ocasions que tinguem per deixar ben palès el nostre compromís en l’alliberament social i polític del nostre poble, així com d’oposició a qualsevol mena d’opressió, discriminació i a tota expressió feixista que es doni en qualsevol àmbit. En definitiva, continuarem treballant per a què la nostra sigui una societat més justa i lliure.