Martxelo Otamendi omple Can Trinxeria per parlar del procés basc

Aquest dissabte, el periodista basc Martxelo Otamendi va visitar Olot en el marc d'un cicle de conferències als Països Catalans sobre la situació del procés basc després. Una cinquantena de persones van fer petita la sala de Can Trinxeria, que va haver de posar cadires addicionals i tot i així hi va haver gent que va haver d'escoltar la xerrada, que va durar dues hores, a peu dret.

Martxelo Otamendi és un periodista basc conegut per haver sigut el director del diari Egunkaria des del 1993 fins al moment del seu tancament l’any 2003 per ordre del jutge instructor de l’Audiència Nacional Juan del Olmo. Fou arrestat i incomunicat durant 5 dies en els quals va ser torturat. L'octubre d'enguany, el Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat a l’estat espanyol a pagar-li una indemnització de 24.000 € per no haver investigat els fets.

Actualment, Otamendi és director del diari Berria, considerat el successor d’Egunkaria i únic diari que publica íntegrament en euskera. En resposta al calvari que va patir, el 27 de març de 2003 l'Ajuntament d'Olot va aprovar una moció, presentada per Maulets (actual Arran), solidaritzant-se amb el diari Egunkaria i els seus treballadors.

La conferència d'Olot es va centrar en determinar quina és la situació política al país basc després de les eleccions basques, on la coalició encapçalada per l'esquerra abertzale (EH Bildu) va assolir la segona posició, just darrere del PNB. Segons Martxelo Otamendi, si bé durant molts anys els catalans han mirat el País Basc amb una certa enveja per anar més avançats en el procés sobiranista, creu que ara és el País Basc qui mira cap als Països Catalans, especialment per l'increment sobtat de l'independentisme els darrers 5 anys.