Envia-ho a un amic:   |  Imprimeix: 
Comparteix :    | 


L'alcalde d'Olot trenca el compromís adquirit amb 15 entitats i institucions en relació a la Taula d'Habitatge

L'alcalde d'Olot trenca el compromís adquirit amb 15 entitats i institucions en relació a la Taula d'Habitatge


El passat 21 de novembre de 2012 es va constituir oficialment la Taula de Coordinació Local per al Dret a l'Habitatge a Olot, amb la participació d'una quinzena d'entitats, partits polítics i organismes oficials.

Què és la Taula de Coordinació Local per al Dret a l'Habitatge?

El Ple Municipal del mes d'octubre de 2011 va aprovar una moció d'Alternativa per la Garrotxa (actualment integrada a la CUP) i la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca que tenia com a objectiu aturar els desnonaments per motius econòmics a la ciutat. Feia mesos que des de la CUP i diversos moviments socials demanàvem que s'activés urgentment la Taula d'Habitatge, ja que la moció s'havia aprovat fa més d'un any i la problemàtica social, lluny de solucionar-se, s'ha agreujat. Finalment, l'Ajuntament es va avenir a constituir-la el passat 21 de novembre de 2012.

Qui forma part de la Taula de Coordinació Local per al Dret a l'Habitatge?

En aquesta primera reunió, hi van assistir, tal com indicava la moció aprovada pel Ple, "els representants del ple municipal i de les associacions d’afectats, veïnals i altres organitzacions socials coneixedores de la problemàtica, així com els tècnics municipals necessaris". Per ser la reunió de constitució, a més, s'hi van convidar les formacions polítiques sense representació a l'Ajuntament.

En concret, hi van assistir representants de: Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Candidatura d'Unitat Popular (CUP), Regidoria d'Habitatge de l'Ajuntament d'Olot, Oficina d'Habitatge i Rehabilitació de l'Ajuntament d'Olot, Regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament d'Olot, Direcció del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa (CASG), Servei d'Atenció a les Persones del CASG, Càritas Garrotxa, Il·lustre Col·legi d'Advocats de Girona, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Cambra de la Propietat de Girona, Partit Popular (PP), Plataforma per Catalunya (PxC), Iniciativa per Catalunya (ICV), Coordinadora de Moviments Socials de la Garrotxa. Si bé en un principi s'excloïa els representants dels partits polítics sense representació a l'Ajuntament, tots els membres de la Taula -inclosos els regidors de l'equip de govern presents- van acordar per consens que també en formessin part.

Per què no s'ha fet pública la creació de la Taula de Coordinació Local per al Dret a l'Habitatge?

Com que la reunió de creació de la Taula es va convocar 4 dies abans de les eleccions al Parlament de Catalunya, els membres assistents van acordar per consens de no fer-ne pública la seva creació per tal de no barrejar la dinàmica electoral en el treball contra els desnonaments. Es va acordar, doncs, que es faria el primer comunicat oficial un cop feta la segona reunió de la Taula, després de les eleccions.

Quan es farà la propera reunió de la Taula de Coordinació Local per al Dret a l'Habitatge?

La CUP no ha rebut cap convocatòria oficial, però a través de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca ens hem assabentat que s'ha convocat la propera Taula aquest dilluns, a les 19h, a l'Ajuntament d'Olot. Els tècnics de l'Ajuntament han informat la Candidatura d'Unitat Popular que per ordre de l'alcalde no està convidada a la reunió, ja que segons una resolució d'alcaldia s'ha decidit canviar la configuració de la Taula de Coordinació Local per al Dret a l'Habitatge, sense cap mena de diàleg previ, vetant-hi la presència de qualsevol força política.

Aquesta decisió unilateral de l'equip de govern de CiU trenca els acords presos per consens per les 15 entitats i institucions que van formalitzar la creació de la Taula de Coordinació Local per al Dret a l'Habitatge i no pot ser acceptada de cap de les maneres.

És per això que aquest dilluns a les 19h la CUP assistirà a l'Ajuntament d'Olot per demanar que es respectin els acords presos per consens i s'accepti que les formacions polítiques -amb representació o sense- siguin membres de ple dret de la Taula de Coordinació Local per al Dret a l'Habitatge. Si la composició de la Taula ha de canviar, ho han de decidir en tot cas els seus membres i no l'alcalde de forma unilateral.