Envia-ho a un amic:   |  Imprimeix: 
Comparteix :    | 


Foto: Assemblea Llibertària de la Garrotxa

Gran acte de memòria històrica en motiu del 40è aniversari de l'assassinat de Puig Antich


40 anys després de l'assassinat de Salvador Puig Antich i 75 anys després de l'entrada de les tropes franquistes a Olot, cinc entitats de la Garrotxa han realitzat un gran acte per a recuperar la memòria històrica de totes les víctimes de la repressió franquista condemnades a l'oblit des de fa anys, sota el lema "El feixisme els va assassinar, la transició democràtica els va oblidar. Per la recuperació de la memòria història, per la recuperació de la justícia!". L'acte, organitzat per la CUP, la CNT, Arran, la Greda i l'Assemblea Llibertària de la Garrotxa, ha comptat amb l'assistència d'un centenar de persones.

Per parlar de les dues efemèrides, les cinc entitats han demanat a testimonis i experts en la matèria que aportin la seva visió històrica en una taula rodona. Els ponents: Albert Planas i Serra, membre del Patronat d'Estudis Històrics d'Olot i Comarca (PEHOC) i doctorand en història contemporània a la UB; Merçona Puig Antich, germana de Salvador Puig Antich i membre de la Coordinadora estatal de apoyo a la Querella Argentina contra crímenes del franquismo (CEAQUA) i Laia Creus, arqueòloga que ha participat en l'exhumació de fosses i membre del grup de Memòria Històrica de la CNT.

Albert Planas i Serra, del PEHOC, ha sigut l'encarregat de presentar l'acte, aportant una visió històrica sobre l'estructura repressiva franquista durant la dictadura i l'impacte que tingué a la comarca de la Garrotxa. D'altra banda, Merçona Puig i Antich ha explicat en primera persona el cas d'en Salvador 40 anys després del seu assassinat així com l'estat i els detalls de l'actual procés engegat a l'Argentina contra els crims del franquisme. Finalment, Laia Creus ha aportat una visió a partir de l'experiència de recuperació de memòria històrica en fosses comuns arreu de l'estat espanyol així com les tasques de divulgació que es duen a terme des del grup de Memòria Històrica.

L'objectiu de l'acte era aportar la visió històrica de l'estructura repressiva franquista, sumada a les aportacions de diferents testimonis involucrats en la tasca de recuperació i dignificació de la memòria històrica (treballs en fosses comuns, querella a l'Argentina,...). Són diferents mecanismes per a fer justícia i recuperar i dignificar la memòria dels qui van lluitar per un món millor durant la dictadura franquista.